stressitonmieli katso elokuva insideout

Katso tämä: Inside Out-elokuva

Miten tunteet vaikuttavat toimintaamme arjessa? Mitä tunteet ovat? Tai muistot? Miten ne vaikuttavat meihin? Monille meistä tunteet herättävät paljon kysymyksiä ja vielä enemmän ihmetyksiä vaikuttaessa käyttäytymiseemme.

 

Jos yksi on ylitse muiden, se on Inside Out – mielen vallassa-elokuva. Olen nähnyt sen viisi kertaa ja voisin katsoa yhä uudelleen ja uudelleen. Inside Out – mielen vallassa tuli ensi-iltaan viime vuonna (2015). Elokuva on vuokrattavissa ja ehkä se tulee joltakin elokuvakanavaltakin.

 

Riley ja tunnehahmot

Elokuvan pääosassa on 11-vuotias Riley-tyttö ja ”hahmot” nimeltäInho, Ilo, Suru, Pelko ja Kiukku. Ne seikkailevat vauhdikkaan villisti Rileyn mielessä. Elokuvan tarina sai alkunsa ohjaajan Pete Docterin kotoa. Ohjaaja Docter on haastetteluissa kertonut, miten hänen tyttärensä pienenä hullutteli, kujeili ja oli aina iloinen. Yhtenä vuotena tyttären käytös yllättäin muuttui. Hänestä tuli vakava ja hiljainen. Docter koki sen erikoisena, koska muutos edellisvuoteen oli merkittävä. Samalla hän havaitsi käyneensä itsekin läpi samanlaisia muutoksia ajatellen, että kaikki toisetkin käyvät. Tämä käynnisti Docterin päässä ajatusprosessin: mitä tapahtuu pään sisällä, kun näin käy?”

Stressiton mieli katso elokuva insideout
Stressiton mieli katso elokuva insideout

 

 

 

 

 

Elokuvan juoni

Tarinan alussa Riley-tyttö muuttaa perheineen isän työn perässä Pohjois-Yhdysvaltojen Minnesotasta Kaliforniaan. Yht´äkkiä Rileylla ei ole tuttuja, kavereita eikä turvallista luontoa kodin lähellä. Muutos myllertää tunteita ja elämästä tulee surullista. Samaan aikaan Rileyn pään sisällä, ”päämajassa”, kuten asia elokuvassa ilmaistaan,  tunnehahmot säätelevät suojattinsa tuntoja.Vaikeudet alkavat, kun Ilo ja Suru eksyvät liian syvälle Rileyn pään sopukoihin ja liian kauaksi päämajasta sekä mielen ohjaamosta. Näin voi käydä kenelle tahansa elämän erilaisissa muutostilanteissa.

stressitonmieli katso elokuva insideout tunteet
stressitonmieli katso elokuva insideout tunteet

 

 

 

 

 

 

Koska Ilo ja Suru kuljettavat mukanaan arvokasta kassillista Rileyn persoonaa määritteleviä ydinmuistoja, koko tyttö on vähällä muuttua. Elokuva yhdistää hauskalla sekä sopivalla tavalla tieteen ja mielenkiintoisen tarinan. Tuotantoryhmän kerrotaan tehneen laaja-alaista taustatutkimustyötä psykologien, neurologien ja muiden ihmisen käyttäytymistä ja havaitsemista tutkivien alan asiantuntijoiden kanssa.

Tieteellinen pohja näkyy siinä, miten elokuva kertoo muun muassa lyhytaikaisen ja pitkäaikaisen muistin toiminnasta.Ennen kaikkea, Inside Out on ehdottomasti hurmaavan hauska ja kaukana oppikoulumaisesta opetuseetoksesta.
En tavallisesti katso paljon lastenelokuvia, rakastan toki hyviä tarinoita. Inside Out-elokuvan erottaa perinteisemmistä Disney-tuotannoista puolitieteellinen ote sekä erikoiseksi luotu päähenkilö. Riley ei ole tytöksi ehkä perinteisin prinsessaleikkejä leikkivä, pinkkiin pukeutuva ja vaatteitaan glitterillä koristeleva tyttö, vaan tavanomainen, tosin,  jääkiekkoa harrastava pieni tyttö.

 

Katso elokuvan traileri

Kenelle?

Suosittelen elokuvaa niille, jotka kaipaavat konkretiaa tunteista, niiden vaikutuksesta ihmisessä sekä ihmisten tunnemaisemien muodostumisesta. Elokuvana Inside Out sopii myös ammatinsa puolesta tunteiden kanssa toimiville, asiakasohjauksen tueksi ja vaikka perheille herättelemään keskinäistä keskustelua koetuista tunteista.

  • Elokuvan kesto: 1 h 31 m
  • Ohjaus: Pete Docter
  • Ikäsuositus: 7 vuotta
  • Elokuva saattaa sisältää lapsille hieman jännityksen tunteita nostattavaa sisältöä.

 

Stressitöntä Suomen ykköslomakuuta heinäkuuta !

Tykkäsitkö tästä? Kiitos! Lue lisää ja jaa. Voi hyvin!