Stressitön mieli = Stressitön elämä!

Tervetuloa lukemaan ajatuksiani ja kokemuksiani elämäntavasta, jonka joitakin vuosia sitten nimesin Stressittömäksi mieleksi.

Stressitön mieli on todellisuudessa paradoksi. Stressiä on jokaisella meistä aika ajoin. Stressi ei välttämättä ole pahasta ja toisinaan saatamme tarvita pientä stressihormonin tuomaa `lisäboostia` saavuttaaksemme elämässä itsellemme tärkeitä asioita. Se, kuinka paljon stressiä meistä kullekin on sopivasti, vaihtelee. Olemme yksilöitä ja reagoimme yksilöllisesti. Siksi myös stressaamme yksilöllisesti.

 

Oletko stressaantunut? Testaa se helposti nyt.
Tunnustele hetki oloasi ja tutki tunnistatko joitakin alla olevista oireista itsessäsi:

-ärähdät kun joku kysyy kolmatta kertaa samaa asiaa?
-hartioita kiristää?
-vatsaa vääntää?
-kasvoille ilmestyy kuin tyhjästä näppyjä?
-päätä jomottaa usein?
-lihakset jännittyvät tavallista herkemmin?
-kiristyksiä, kolotuksia siellä täällä kehossa?

Ja niin edelleen. Lista stressin fysiologisista oireista on arjessa kaikenlaisten kiireiden keskellä tavallisesti pidempi, kuin lista stressin tuomasta suoritusbuustista. Kumman valitset suoritusbuustin vai stressin tuomat oireet?, voisi olla kysymys, joka auttaa suuntaamaan toimintaa voimavarakeskeisemmäksi.

 

Koska stressi virittää elimistöä ja mieltä, se saa toimintaamme aivan erityistä valppautta muuttaen samalla käyttäytymistämme arjessa.

”Hups, kuinka mä nyt noin käyttäydyin?”, ”Mitä oikein ajattelin?”, tai ”Miks mä ärsyynnyn lähes kaikista ihmisistä ympärilläni?”, monet ovat kuvailleet ja sanoittaneet yllättävää käyttäytymistään kursseillani ja valmennuksissa jälkikäteen. Niinpä, omalle toiminnalle ei aina tahdo löytyä sanoja.

Pitkään jatkuneen ylikuormitustilan seurauksena työpaikalla seiniin tuijottajasta tai rauhallisimmastakin tyypistä voi sukeutua `ärjyväkarjuja`,
`reviiriään puolustava tiikeri`, jonka käyttäytymistä toiset alkavat ihmetellä ja selitellä. Usein kysymättä henkilöltä itseltään: ”Mitä sulle kuuluu?”, tai ”Miten voit?”.

terhi kasvot taivaaseen polaroid

Koulutan Stressitön mieli-nimellä eripituisia kursseja ympäri Suomea työyhteisöissä, yhdistyksissä, opistoilla, kehitys-, koulutus-, tai vaikka seminaari ym. teemapäivien osana. Seuraava kaikille avoin Stressitön mieli-kurssi. Työssäni huomaan, miten monia askarruttavat arjen ja työn erilaiset stressitekijät, niiden tunnistamisen haasteellisuus sekä stressin vaikutukset kehoon ja mieleen, elämään ja työssä jaksamiseen.
Tie tasapainoon ja jaksamiseen alkaa siitä, kun alkaa tunnistaa itseä kuormittavia tekijöitä elämässä sekä työssä,
ja todella tekee niille jotain.

 

Lopulta, voidakseen hyvin, tärkeintä on oppia tunnistamaan omat yksilölliset kuormituksen merkit, kuunnella ja kunnioittaa niitä.
Vain siten voit voida hyvin stressiesikin keskellä!

Tykkäsitkö tästä? Kiitos! Lue lisää ja jaa. Voi hyvin!