Stressitön mieli, vahvempi mieli!

Kiristääkö koko ajan? Rentoudutko riittävästi? Takkuavatko ajatukset?
Kaikenlaisten keskellä elämässä taito rentoutua voi unohtua. Stressiä ei aina itse heti tunnista.
Kun ihmiset ympärillä saattavat huomautella ”olet ärtynyt”, ”et kuuntele”, tai kyselevät toistuvasti miten voit ja oletko kunnossa, on korkea aika toimia.
Stressitön mieli luo vaihtoehtoja ja kurottuu kohti ratkaisuja, joita kireä mieli ei löydä. Toimi ennen kuin on liian myöhäistä!
Kun pinna on pitkään kireällä, lihaksetkin jumiutuvat. Kyky katsoa asioita uusista näkökulmista, taito luoda uutta ja kyky kohdata itsestä erilaisia ihmisiä hankaloituvat. Avain hyvinvointiin ovat kyky rentoutua ja rauhoittaa mieli. Stressitöntä mieltä eivät kiire, tai tiukat työtilanteet taita kippuralle.

 

Selätä stressi

Amerikassa tehtyjen lukuisten yliopistotutkimusten pohjalta stressi on 90-95 prosenttisesti sairauksiemme taustalla. Siksi tutkijat maailmalla suosittavat terveyden vahvistamista ensisijaisest stressin selättämisellä.

Stressi on psyykkis-fyysinen rasitustila, jossa elimistön tasapaino häiriintyy uhaksi koetusta asiasta. Vaikkemme asu enää luolamiehen tavoin ja juokse karkuun sapelihammastiikereitä, aivojemme kautta pelkäämme herkästi paperisia tiikereitä. Stressin iskiessä aivot ampaisevat hälytystilaan 24/7 eikä rentoutuminen luonnistu. Stressi virittää kehoa ja mieltä, tuo toimintaan lisävalppautta ja näin kykyä tehdä enemmän, hetkellisesti. Pitkittynyt stressi nakertaa muun muassa työmuistia, uuden oppimista, aloitteiden ja päätösten tekemistä sekä kykyä tuntea myönteisiä tunteita. Stressi laskee vastuskykyä, pidentää flunssia, vie yöunet ja heikentää ruoansulatusta.

Päinvastoin kuin stressireaktio rentoutusreaktio ei ole automaattinen. Siksi sen aikaansaamiseksi kannattaa käyttää useita tekniikoita.

 

stressitonmieli_koulutukset__meditoija
stressitonmieli_koulutukset__meditoija

Rentoudu, jaksat paremmin!

Rentoutusreaktio ei ole automaattinen, sen aikaansaamiseksi kannattaa käyttää useita tekniikoita. Rentoutua voi paikasta riippumatta. Mitä helpommaksi rentoutumisen tekee, sen useamin tulee rentotuduttua. Pikavinkkejä rentoutumiseen ovat päivittäiset palleahengitykset, katseen kohdistamisharjoitukset, keskittymisharjoitukset, mielikuvaharjoitukset, kehon eri osien jännitys-rentoutusharjoitukset, sekä huolten ja murheiden kirjaaminen erilliseen päiväkirjaan.

Uusien asioiden, reittien, harrastuksen opettelu, metsässä kävely, saunominen, musiikin kuuntelu, käynnit taidenäyttelyssä, tai museossa, uiminen, käsillä tekeminen lisäävät myös rentouden kokemusta.

Useissa stressitutkimuksissa on todettu 1:2-menetelmän hengitysten aktivoivan ehkä nopeimmin parasympaattista, kehoa ja mieltä rauhoittavaa, hermostoa.
Yksi tehokkaimmista hengitysmenetelmistä on 5/9 X 8. Siinä sisäänhengityksellä lasketaan viiteen, uloshengityksellä yhdeksään ja toistetaan kahdeksan kertaa.
Kun keho ja mieli oppivat jälleen rentoutumaan, hiipivän kireyden tunnistaa herkemmin ja jaksaa paremmin muutosten keskellä.

 

Miksi rentoutua? Rentoutumisen tutkittuja hyötyjä ovat muun muassa:

 • Lisää mielihyvähormonien määrää,
 • kehittää luovuutta,
 • Laskee stressihormonien eritystä ja lihasjännitystä,
 • Parantaa ongelmanratkaisutaitoja,
 • Kasvattaa keskittymiskykyä,
 • Edistää fyysistä palautumista,
 • Kohottaa mielialaa,
 • Nopeuttaa nukahtamista,
 • Syventää unen laatua,
 • Parantaa mielenhallintaa
 • Verenpaine alenee,
 • Kasvattaa stressinsietokykyä.

Lisää rentoutta elämään

1. Puhelin. Hanki ja lataa aivotoimintaa tasaavaa musiikkia, ääniaaltoja, rentoutusäänitteitä, meditaatioita puhelimeen.
2. Hengitys. Keskity vain hengittämiseen kaksi-kolme minuuttia kerrallaan.
3. Yhdistä liike ja hengitys, venyttele rauhallisin liikkein.
4. Tauota tekemisiä riittävästi.
5. Muista mielihyvää tuottavat asiat ja varaa niille aikaa.

 

Voi voida hyvin!

Tulevia koulutuksia:
Tampere: Oivasti onnelliseksi 18.2.
Tampere: Stressitön mieli-ilta 19.2.

Koulutuksia tilauksesta ympäri Suomea!

Tykkäsitkö tästä? Kiitos! Lue lisää ja jaa. Voi hyvin!