Vahvistu ja voimistu muutoksessa minätyöllä

Vahvistu ja voimistu muutoksessa minätyöllä!

Lukusuositus: Varaa aikaa vartti. Ota kuppi teetä tai kahvia, lue rauhassa ja nauti. Hyviä lukuhetkiä!
Stressitön mieli_kouluttaja_terhi mäkiniemi
Terhi
Stressitön mieli -kouluttaja

Coachatessa ja valmentaessa poikkeusaikojen keskellä huomasin, miten koronan myötä lähes jokainen  meistä sai  kohdata muutoksen tai useita muutoksia, halusimme tai emme. Jollekin muutos oli pieni, toiselle keskikokoinen ja jollekin suuren suuri. Osalla meistä muutoksia ei ollut lainkaan, ei edes poikkeusaikojen keskellä mikään arjessa tai työssä muuttunut mihinkään. 

Viisaat ajattelijat jo Antiikin Kreikassa sanoivat, miten muutokset kasvattavat, hiovat ja kehittävät ihmistä. Ja vain muutos on pysyvää. Mutta muutos muutoksena, ulkoisena tapahtumana, ei yksin ihmistä kasvata.

Kasvumme ihmisenä tapahtuu sen sisäisen työn kautta, minkä olemme itsemme kanssa valmiit tekemään muutoksen keskellä ja muutoksen vielä myllertäessä.

Itsensä eteen ja hyväksi kannattaa tehdä työtä elämänkaaren eri vaiheissa ja elämän eri tilanteissa. Kun havaitsemme onnistumisemme, tai näemme virheemme voimme oppia itsestämme ainutlaatuisella ja henkisesti kasvattavalla tavalla.

 

Etsi rohkeasti tukea ja apua

 

Muutosmyllerryksen keskelle ei kannata yksin jäädä. Apua saa, sitä on tarjolla, kun sitä uskaltaa hakea tai rohkeasti pyytää. Siinä missä terapia-alan ammattilaiset auttavat kehittämään psyykistä nahkaa ja itseä pidemmänkin prosessin avulla vahvemmaksi, coach tai muutosvalmentaja auttaa lyhytkestoisemmin.

Kasvaakseen ihmisenä on käytävä läpi, epämiellyttäviäkin asioita, useimmin itsestä.

 

Toisethan me jo tiedämme voittajiksi kasvun kipupisteiden kautta, vai mitä? Tämä minätyö itsemme kanssa on koko elämänmittainen matka. 

Muutos kysyy minätyötä!

 

Mutta usko pois, ennemmin tai myöhemmin yksinäinen kotilokin kasvaa perhoseksi ja upeaksi yksilöksi. 

Lähes 45-vuoden aikana elämässäni on tapahtunut paljon muutoksia. Suurimpaan osaan niistä en ollut riittävästi tai yhtään valmistautunut: muutto toiselle paikkakunnalle, töiden päättymisiä, vakava sairastuminen, läheisten menetykset ym.

Tai valmistautumattomuuden kautta niitä itselleni selitin. Jossain vaiheessa oivalsin, miten asioita voi ja kannattaa jäsentää vaikka kirjoittamalla, sillä samalla selkeytyy myös ajattelu pään sisällä.

 

Kasva ja kehity -kysymyspatteristo

Laadin alla olevan kysymyspatteriston jäsentämään ajatuksiani muutostilanteissa. Patteristosta muodostui yllättäin vuosien saatossa toimiva työkalu, jota olen sittemmin käyttänyt myös itsetuntemus- ja itsensä johtamiskoulutuksissa, sekä jakanut valmennettavieni käyttöön. Suosittelen patteriston käyttöä tilanteessa, jossa jo olet valmis tutkimaan tapahtunutta hieman etäämmältä. Kun haava tapahtuneesta on syvä, tätä ei ehkä vielä pysty tekemään. Psyykellä on aina oma ekologiansa. 

asenteen voima stressitonmieli

Kun kirjoitat jokaiseen kohtaan asioita ylös  minuutin, kysymyspatteriston läpikäyminen vie 10 yhteensä minuuttia. Kysymyksen alle voi listata asioita ranskalaisin viivoin, kokonaisin lausein, tai bullet point-listoin, miten parhaimmaksi koet. 

Kysymykset: 

 

 

1. Mitä kaikkea hyvää tapahtuma/ tilanne toi elämääni?
2. Mikä tapahtuneessa eniten harmittaa?
3. Mitä voin voida tehdä tapahtuneesta huolimatta?

Kiinnostuitko kysymyksistä oman mielen voiman vahvistamisessa?  Kerro meiliosoitteesi alla ja saat seitsemän lisäkysymystä  sähköpostiisi minätyön vahvistamiseen.   

 


Mitä havaitset?

 

Kun nyt olet kirjannut asioita ylös, jäsentänyt ja tuottanut ajatuksia itsestä ulos.

Ota rohkeasti yhteyttä:

  • Kun olet valmis kasvamaan ja kehittymään elämässä minätyön kautta?
  • Tai tunnet tarvitsevasi  elämään ja arkeen lisää mielen voimaa?

Lue lisää coachingista ja siitä, miten se voi olla apuna ja tukena muutoksissa, tai  muutosvalmennuksesta, joka voi auttaa löytämään uusia voimavaroja ja toimintaa, joka luotaa sinua lempeämmin läpi toivotun muutoksen. 

Ota lämpimästi yhteyttä ja keskustellaan asiasta lisää. 

Voi hyvin poikkeusaikojenkin keskellä, Terhi

Tykkäsitkö tästä? Kiitos! Lue lisää ja jaa. Voi hyvin!